Kilgour Community Playscape

 
 

To better serve both the students and surrounding neighborhood community, the Kilgour Community Playscape goes well beyond simply replacing the existing structure and will instead create an engaging, dynamic, aesthetically pleasing space for our entire community to enjoy. Plans for the new playscape prioritize inputs from a 2017 Kilgour survey that went to all families. The design for the new space includes the following highlights:

Example of the synthetic turf

Example of the synthetic turf

Multi-Recreational Artificial Field Turf

  • Replaces natural turf field with latest technology synthetic turf that does not require infill or related maintenance

  • Incorporates baseball diamond & backstop, track, appropriate field lines and movable soccer goals

  • Supports multiple sports and recreation to be used by Kilgour students, athletic teams supported by Kilgour Sports Boosters, Cincinnati Recreation Commission and Kilgour Community 

  • Field cushioning will meet or exceed suggested concussion prevention guidelines

  • Field drainage will ensure playability of field within minutes of rain, etc. & four seasons of field availability


Large Playground area

  •  Replaces existing playground structures equipment for 2-12 year olds that will enhance collaborative, educational and challenging play

  • Replaces existing mulch surfaces with modern safety cushioning that will meet concussion prevention guidelines

  •  Adds sliding hill between field and large playground, creating seamless transition between areas

Rendering of the larger playground structure

Rendering of the larger playground structure


Example features similar to proposed plan

Example features similar to proposed plan

Small Playground

  • Replaces existing playground structures with non-traditional features for 2-12 year olds such as quiet area, art nook and musical instruments

Landscaping

  • Adds sitting wall central to outdoor play area for easy access to rest and administrative or parental oversight 

  • Adds easy maintenance landscaping behind sitting wall to separate field from existing asphalt play area that will be incorporated into new drainage installation

Rear Courtyard

  • Enhances existing outdoor classroom & dedicated green space to be used as an educational, confidence building, hands-on, experience-driven opportunity for faculty and students to enjoy

  • Creates dedicated quiet space adjacent to rear courtyard for students and community to enjoy peaceful study, collaboration and mindfulness

  • Adds permanent, architecturally attractive shade structures to play field and rear courtyard to enhance outdoor comfort and Kilgour Carnival utility